Saffransbutterkaka med vanilj
Advent närmar sig och då hör ju Lussebullar till! I år provade vi något nytt på temat och bakade en saffransbutterkaka med vanilj. Den var mycket god och uppskattad av många. Kakan blev väldigt saftig vilket ibland kan vara svårt med "vanliga" lussekatter som lätt kan bli lite torra.

Saffranabutterkaka där man får bryta loss så stor bit som man vill ha.
Det är ingen jäst i saffransbutterkakan utan bakpulver vilket gör att den går förhållandevis snabbt att baka då man slipper jäsningstiden. Kakan blir nog en ny tradition hemma hos oss till jul! Receptet på saffranskakan hittade jag i senaste numret av Icas tidning Buffé (originalreceptet hittar du här).
Recept på Saffransbutterkaka med vanilj:
Till ca 10 bitar (för mig blev det ca 20 bitar)
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 1/2 dl mjölk (3 %)
8 dl vetemjöl (8dl motsvarar 480 g)
1 1/2 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 krm salt
150 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl mjölk (3 %)
8 dl vetemjöl (8dl motsvarar 480 g)
1 1/2 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 krm salt
150 g rumsvarmt smör
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 dl russin
Pensling:
äggpärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Häll saffranet i mjölken. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rumsvarmt smör i tärningar. Finfördela till en grynig massa. Tillsätt saffransmjölken och knåda ihop till en smidig deg.
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljpulver.
Dela degen i två delar. Kavla ut till två plattor, ca 30 x 40 cm (för 10 bitar). Bred på smör- och vaniljfyllningen, strö över russin och rulla ihop till två rullar. Skär rullarna i 3–4 cm tjocka bitar och placera dem med snittytan uppåt i formen (jag använde en rund form med löstagbar kant).
Pensling: Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills den får fin färg. Låt svalna.
Pensling: Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills den får fin färg. Låt svalna.