Blommor av strumpbyxor

Jag älskar blommor av alla slag men tyvärr vissnar dem efter en tid. Men inte om man tillverkar egna av strumpbyxor. Jag har bland annat gjort min egen brudbuketts av just strumpbyxor. Jag är så nöjd med resultatet och att den alltid kommer att hålla sig fin. Jag har fått frågan om hur man gör, så här kommer en beskrivning på hur man gör rosor men principen är samma för flera sorters blommor.
 
(null)
Min brudbukett som jag har gjort av strumpbyxor och ståltråd. 
 
 
Material som man behöver: 
  • Strumpbyxor till blommor 
  • Strumpbyxor till blad
  • Ståltråd till kronblad och blad
  • Tunn ståltråd för att fästa strumpbyxorna
  • Tjock och lite stabilare ståltråd till stjälkar 
  • Blomtejp (finns i pysselbutiker eller blomsteraffärer) 
  • Sax och avbitartång 
(null)
 
Sen är det bara att sätta igång och producera blommor 😃
 
Till dessa rosor behövs 3 mindre och 4 större blomblad samt en mittenknopp. Börja med att kapa ståltråden i önskad längd för blombladen. Jag har smidiga träcylindrar som jag använder mig av men vad som går bra att använda. 
 
(null)

Forma sedan till ståltråden ungefär som du vill att kronbladen ska se ut. Det fina med vår natur är att alla blommor och kronblad är unika och därmed är det inte så noga med hur de tillverkade delarna ser ut heller. Det går även att forma till dem senare när strumpbyxorna är på och blomman ihopmonterad.
 
(null)
 
När ståltrådsgrunden är klar är det dags att klä in dem i strumpbyxor. Man trär strumpbyxan runt ståltråden och fäster med den tunna mjuka ståltråden. Sen är det bara att klippa av strumpbyxan och fortsätta att klä kronbladen. 
  (null)

 För mittendelen av blomman rullar man en rektangel av strumpbyxan runt ståltråden så att det ser ut som en liten knopp. 
 
(null)
 
(null)
 
Jag brukar sätta ihop kronbalden innan jag påbörjar de gröna bladen som sitter runt blomman men det gör man i den ordningen man själv vill.  För denna ros är det alltså en knopp, tre mindre blomblad och fyra större blomblad som behövs.
 
(null)
 
Börja med att sätta ihop den inre delen av blomman och bygg sedan på utåt. Man kan böja till och forma bladen lite efter hand som man vill ha det. 
  (null)

 Man fäster blombladen med den tunna ståltråden.
 
(null)
 
Man kan även passa på att sätta dit en pinne av stabilare ståltråd till stjälken. Men den går även att sätta dit senare om man så önskar.
 
(null)
 
Blomdelen på första rosen är klar. Då är det dags att tillverka och sätta dit de gröna bladen. Jag brukar göra fyra blad som är lika stora som rosens större kronblad. De görs på exakt samma sätt som kronbalden men formen är lite mer spetsig.
 
(null)
 
Det  gröna bladen sätter man sedan fast med ståltråd på samma sätt som med kronbalden. 
 
(null)
 
För att göra buketten mer levande är det bra att göra rosor som har kommit olika långt i sin utveckling. Här har jag gjort en liten knopp. Den görs likadant som den stora rosen men av bara tre delar. En mittendel och två små blomblad. 
 
(null)
 
Även knoppen ska ha gröna blad. Tre stycken tycker jag blir snyggt.
 
(null)
 
Det kan också vara snyggt med kvistar med bara blad på, denna är gjord av tre mindre blad. Bladen har jag sedan fäst på en grön, grov ståltråd (samma ståltråd som till stjälken).
 
(null)

Nu är komponenterna  klara för en "blomma". Senast nu ska man sätta dit stjälken och "grenarna" av den grova ståltråden.
 
(null)
 
Montera ihop de olika delarna genom att vrida dem runt varandra. 
 
(null)
 
Avslutningsvis döljer man all ståltråd med blomtejp. Man virar tejpen runt blomma och stjälk. Tejpen ska vara självhäftande när man virar den men ibland kan den vara svår att få att fästa. Det kan hjälpa att vira lite hårdare då.
 
(null)
 
Första "blomman" är klar. 
 
(null)
 
Sen är det bara att tillverka så många blommor man vill, med de komponenter som man vill. Som jag skrev tidigare i detta inlägg så är varje del i naturen unik och det får gärna speglas i buketten. 
 
Hoppas att detta inlägg kan inspirera till många fina blommor och buketter! 
Nedan är en annan bukett som jag har gjort av strumpbyxor. Principen är den samma även om formerna skiljer sig åt. Lycka till med ditt blomskapande!
 
(null)
 
 
 
 


emma
2018-06-06 @ 09:00:42
URL: http://nouw.se/islycka

oj så fint!

Svar: Tack så mycket Emma 😃
Jenny Söderbring




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Fru Söderbrings blogg

Bloggen kommer mest att fyllas av pyssel, handarbete och lite bakning.

RSS 2.0